Links voor ouders

EDUCATIEVE LINKS VOOR OUDERS

 

klasseKLASSE VOOR OUDERS

Klasse voor Ouders wil ouders van schoolgaande kinderen tot en met de eerste graad secundair ondersteunen als eerste opvoeder van hun kind en partner van de leraar. De website ondersteunt ouders met praktische tips, downloadbare tools, thematische dossiers en uit- en doetips. TV.Klasse spreekt ouders aan met korte filmpjes en laagdrempelige tips.
Via een elektronische nieuwsbrief krijgen ouders elke week actuele tips en de nieuwste updates van Klasse voor Ouders.
Via de instapbrieven krijgen anderstalige ouders een beknopt overzicht van de inhoud van Klasse voor Ouders en worden ze geprikkeld om het magazine in het Nederlands te lezen.

let opLET OP

Deze website biedt hulp bij leerstoornissen en/of problemen bij het leren.
Let op is dus een informatiepunt bij leerstoornissen voor ouders, leerkrachten, leerlingen en kinderen:

  • dyslexie
  • dyscalcullie
  • dyspraxie
  • ADHD, NLD,
  • autisme
  • begaafdheid

click safeCLICK SAFE

Kinderen en jongeren vinden het internet fantastisch. Ze chatten, gamen en surfen dat het een lieve lust is. Ouders maken zich vaak zorgen en zijn soms bang voor de risico’s die het met zich meebrengt.
Op deze site vindt u heel wat informatie over hoe als ouder met het internet kan omgaan. Hoe u het integreert in uw opvoeding en aan uw kinderen kan leren hoe het op een veilige en verantwoorde manier te gebruiken.

ik beslisIK BESLIS

‘Ik beslis’ is gefundeerd op het uitgangspunt dat de bescherming van de privacy van onze kinderen en jongeren pas dan kan slagen wanneer zij zelf bewust zijn van hun privacy.
‘Ik beslis’ wil dit bewustzijn bij kinderen en jongeren verwezenlijken door enerzijds kinderen en jongeren te sensibiliseren voor een bewust en veilig omgaan met persoonsgegevens van zichzelf en van anderen, anderzijds door hét informatiepunt inzake de bescherming van persoonsgegevens van kinderen en jongeren te zijn.
‘Ik beslis’ staat positief tegenover nieuwe technologische ontwikkelingen en wil kinderen, jongeren, ouders en hun scholen er op een privacyvriendelijke manier mee leren omgaan. ‘Ik beslis’ benadrukt bij de verwezenlijking van zijn missie dan ook steeds de vele positieve aspecten die technologische ontwikkelingen met zich meebrengen op voorwaarde dat de gebruiker zich verantwoord(elijk) gedraagt tegenover zijn eigen gegevens en die van anderen. Nieuwe technologieën zijn immers een bron van nieuwe mogelijkheden die kunnen bijdragen aan het welzijn en de welvaart in onze maatschappij.

hoogbegaafdHOOGBEGAAFD

Deze site is gemaakt door ouders van hoogbegaafde kinderen. De bedoeling is om andere ouders te helpen door de bomen het bos te zien. De ontwikkelaars hebben zelf een hele zoektocht moeten ondernemen om informatie bijeen te sprokkelen, toen hun kind hoogbegaafd bleek te zijn. Ze willen wat ze intussen hebben geleerd delen met andere ouders, zodat zij op hun beurt hun kinderen beter kunnen helpen. Tenslotte zijn het de ouders die een centrale rol hebben te spelen bij de begeleiding van een hoogbegaafd kind.
De invalshoek is die van ouders, niet die van de professionals. de bedoeling van deze site is om alvast bij te dragen tot een beter begrip en een gepaste begeleiding van hoogbegaafde kinderen, zowel thuis, in hun sociaal leven, als op school, zodat zij tot evenwichtige volwassenen kunnen opgroeien.

veilig onlineVEILIG ONLINE

Het internet is voor kinderen en jongeren gewoonweg onmisbaar. Ze zoeken er informatie over alles wat hen bezighoudt, spelen coole games, maken een eigen profiel aan, sturen leuke foto’s door en chatten met oude en nieuwe vrienden.
Deze handige site helpt jonge mensen én hun ouders om dit allemaal op een veilige manier te doen.
Wat je mag verwachten? Pakken praktische info, filmpjes uit het leven gegrepen en demo’s waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je e-mail, chat en profiel veilig kunt instellen. Als toemaatje krijg je ‘r nog een stapeltje opvoedingstips bovenop.

mij kind onlineMIJN KIND ONLINE

Deze website richt zich vooral tot ouders en biedt informatie over recent onderzoek en geeft advies per leeftijdsgroep en thema’s die met internet en veiligheid te maken hebben (o.a. social media, gaming, cyberpesten).

groei meeGROEI MEE

Groeimee is een website voor iedereen die bezig is met het opvoeden van kinderen. Je vindt hier informatie over opvoeden, een weerspiegeling van de meest actuele thema’s over opvoeden en een overzicht van wat er te doen is rond opvoedingsondersteuning in je regio.

mediawijsheidMEDIAWIJSHEID

Kinderen zijn vaak snel erg vaardig met allerlei soorten media. Dit roept bij ouders allerlei vragen op. Zijn mijn kinderen wel mediawijs? Naast veilig mediagebruik moet het natuurlijk ook leuk zijn. Hoe richt ik dat het beste in? Gelukkig zijn er diverse initiatieven die ouders helpen om hun kind mediawijzer te maken.

mybeeMYBEE

Op internet zijn ongelofelijk veel goede sites voor kinderen. Met MyBee kunnen ze veilig en zorgeloos surfen op het web. MyBee zorgt ervoor dat ze de weg niet kwijtraken en op verkeerde plekken komen. MyBee is speciaal voor kinderen tot 11 jaar. Het is de bedoeling dat ze spelenderwijs wegwijs worden op internet. Hierna zijn ze klaar voor andere browsers als Internet Explorer, Safari of Firefox. In plaats van alleen sites te weren die kinderen niet mogen zien, signaleert MyBee sites die juist wél interessant zijn om te bezoeken. Hiervoor zijn onze redacteuren voortdurend op zoek naar goede, kindvriendelijke sites. Ze beoordelen voor welke leeftijdsgroep die sites geschikt zijn. En voegen die vervolgens toe aan MyBee. Op MyBee hebben kinderen de beste kindersites op een rijtje. Ouders kunnen ook zelf kindvriendelijke sites aanmelden. En zo tips, kennis en ervaring met elkaar delen. Sites worden uiteraard eerst door de redactie beoordeeld en dan aan MyBee toegevoegd.

kibroKINDERBROWSER KIBRO

Voor kinderen is er ontzettend veel leuks op het Internet te beleven. Denk bijvoorbeeld aan de websites van Bobo, Sesamstraat, De Teletubbies, Bob de Bouwer en Kabouter Plop. Deze sites en honderden andere staan garant voor uren speelplezier.
De kinderbrowser Kibro is gratis en je moet niks instellen om deze te gebruiken! Gewoon installeren en gebruiken … da’s alles.
Kinderen tot 7 jaar kunnen dus veilig, onbezorgd en gratis internetten met deze kinderbrowser. Voor kinderen, ouder dan 7 jaar, bestaat er ook een browser maar deze is betalend (Kidinet).