Afval

Het thema Afval:

WE ZEGGEN NEEN TEGEN AFVAL OP SCHOOL

Wat is er aan de hand?
‘Afval is een teken van beschaving’. Denk maar aan de archeologen die het dagelijks leven, inclusief het menu, van onze voorouders kunnen reconstrueren aan de hand van teruggevonden voorwerpen en etensresten. In de 21e eeuw laten we best veel afval achter, ook op een school waar al goede afspraken bestaan om de afvalberg te verkleinen.

 

Geef speelgoed een langer leven

Dat doen we met onze actie “Voor elk kind een Sint

Elk schooljaar verdwijnt speelgoed in de vuilnisbak, hoewel het eigenlijk nog lang niet versleten is. Vaak is dat gewoon omdat het vervangen wordt door hipper speelgoed of omdat kinderen ouder worden.

De goed gevulde dozen bezorgen we eind november in Gent. Materialen produceren gaat gepaard met het gebruik van grondstoffen en verborgen energie (denk maar aan transport en verpakking). Afvalverwerking is meestal slecht voor mens en milieu. Leren duurzaam consumeren of ‘consuminderen’ begint op school. Met onze actie “Voor elk kind een Sint” gaan onze kinderen bewuster om met speelgoed en leren ze daarnaast ook andere kinderen gelukkig maken.

 


 

Egeltje Prik, een workshop rond afval voor onze kleuters

 

Egel Prik en zijn vriendjes wonen in het boshuis. Op een mooie zomerdag kwamen veel mensen wandelen, spelen en fietsen in het bos. De mensen lieten heel wat afval achter. Daar zijn egel Prik en zijn vriendjes droevig om. Samen met de kleuters wordt een actie ondernomen om de dieren weer gelukkig te maken….

 

 


 

Thema afval bij de kleuters

 

 


 

Recycleren bij de oudste kleuters

We maken zelf papier

 

Bij de oudste kleuters leren we van oud papier nieuw papier maken. We maken pulp uit oud papier en scheppen zo ons zelfgemaakt papier. Een hele klus met mooie resultaten. Zo zijn we echt spaarzaam met het milieu. Doorheen de activiteit geeft de juf op kleuterniveau informatie over de problematiek van de ontbossing en van het hergebruik van grondstoffen en materialen.

 

 


 

De andere thema’s van het MOS: